Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/egobilisim.com/httpdocs/_class/fonksiyon.php(1) : eval()'d code on line 638
Web mağaza açmadan önce yapmanız gerekenler
Telefon
WhatsApp
Web mağaza açmadan önce yapmanız gerekenler
Web mağaza açmadan önce yapmanız gerekenler

Kendi işinizi yapmak ve internetten satış için web mağaza açmayı düşünüyorsanız, öncesinde yapmanız gereken bir takım çalışmalar bulunuyor. Bu çalışmalar, yapacağınız işini temellerini atmanızı sağlayacağı gibi işinizi daha başarılı bir şekilde başlatmanızı sağlar. Sağlam temeller üzerinde işinizi kurmanız, kısa vadede daha az hatalar yaparak, daha planlı bir şekilde ilerlemenizi ve işinizi büyütmenize de yardımcı olur. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken önemli noktaları da burada paylaşıyoruz.

Web mağaza açmadan önce yapmanız gerekenler

Güçlü olduğunuz yanları belirleyin

İş modelinizi geliştirirken ya da satacağınız ürünler üzerine araştırmalar yaparken öncelikli olarak güçlü olduğunuz yanlarınızı belirleyin. Çünkü güçlü olduğunuz konular ve alanlar, işinizin temelini atarken size yardımcı olacağı gibi bilginizi de en net şekilde kullanabileceğiniz yönlerinizdir. Bu güçlü yanlarınız, yaptığınız işi sevmenizi de sağlayacağı gibi iş modelinizin de sağlam olmasına yardımcı olur.

Kendi işiniz için web mağaza açarken, iyi bildiğiniz ve güçlü olduğunuz yeteneklerinizi kullanmayı ve bu yanlarınız ile işinizin temelini kurmayı da unutmamanız bir hayli önemli.

Sizi farklı kılacak yönlerinizi ortaya koyun

Web mağaza açmadan önce sizi diğer firmalardan farklı kılan ve sizi öne çıkartan özelliklerinizin ne olduğunu da ortaya koymanızda yarar var. Rekabette öne çıkabilmek için bir farklılığınızın olması gerekir. Bu iş modeliniz olabilir, sattığınız ürünler olabilir, sunacağınız müşteri destek hizmetleri olabilir. Sizi önemli ve rakiplerinizden ayıran yanlarınızı belirleyerek, farklılığınızı nasıl orataya koyacağınızı da bu süreçlere başlarken ele almanız gereken konulardan biri.

 

Pazar araştırmanızı yapın

Kendi işinizi kurmadan önce yapmayı planladığınız iş modeli ve satmak istediğiniz ürünlerle ilgili bir pazar araştırması yapmanız da oldukça önemli. Sektörel araştırmalar yapmanız, pazarın mevcut durumunu, bu ürünlere ne kadar talep olduğunu, pazardaki rekabeti ve pazarın gelecek dönemlerdeki potansiyelini analiz edebilirsiniz.

 

Bu analizleri yapmanız ve pazar hakkında bilgi edinmeniz, bu sektöre girip girmemeniz gerektiği konusunda size bir takım fikirler verecektir. Bu bilgi ve fikirler doğrultusunda da sektör hakkında bazı öngörüler geliştirilebilir ve yapacağınız yatırımları şekillendirebilirsiniz.

Hedef kitlenizi belirleyin

Pazar ve sektör analizi yaparken, hedef kitleyi de tanımaya başlarsınız. İş modelinizin hitap edeceği ve ürünlerinize talep gösterecek olan hedef kitleyi belirlemeniz de pazarlama, reklam ve satış stratejilerinizi geliştirirken size yardımcı olacaktır.

 

Hedef kitleniz, başka bir deyişle müşteri profiliniz işinizin en temel yapısını oluşturmaktadır. Hedef kitlenizi tanımadığınızda, onlara ulaşmak, satışlarınızı gerçekleştirebilmek ve ürünlerinize talep yaratabilmek için doğru yol haritalarını ve stratejileri belirleyemezsiniz. Bu nedenle de web mağaza açmadan önce bu çalışmaları da yapmanız gerekir.

Şirketinizi nerede kuracağınıza karar verin

Şirketinizi farklı bir şehirde kurmanız gerekebilir. Özellikle kendi ürünlerinizi üretiyorsanız, ham madde teminini kolaylaştırmak ve maliyetleri düşürmek için farklı bir şehirde şirketinizi kurmak isteyebilirsiniz. Bu durumda da özel bir imalat süreciniz gerekiyorsa, şirketinizi hangi şehirde kuracağınızı da belirlemeniz gerekir.

Web mağaza ile internetten satış yaparken tabii ki belli bir konuma bağlı kalmanız gerekmez. Sonuçta kargo ile ürün gönderimi yapacağınız için herhangi bir şehirde de bu işi yapabilirsiniz; ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi bir özel durum bulunuyorsa, maliyetlerinizi düşürmek adına farklı bir şehirde şirket kurulumunuzu yapmanız gerekebilir.

Sermayenizi oluşturun

Düşük maliyetlerle web mağaza açmak mümkün; ancak her ne olursa olsun şirketinizi kurup işinizi yapmaya karar verdiğinizde, ortaya belli bir sermaye koymanız gerekir. Sermayeniz, kısa ve uzun vadede sizin işinizi yüretebilmeniz için önemlidir. Yeni bir iş kurarken, ilk birkaç ay karlılığınızın olmayabileceğini de göz önünde bulundurmanız ve bu nedenle de bir süre işinizi ayakta tutabilecek bir sermayenizin olması bu süreçte oldukça önemlidir.

Finansal planlama

Sermayenizi oluşturduktan sonra yapmanız gereken de finansal planlamadır. Finansal planlamanız, operasyonel süreçleri, depo maliyetlerini, web mağaza giderlerini, pazarlama ve reklam stratejilerinizi de kapsamalıdır. Bir finansal plan ile yapacağınız işi daha uzun süre eksiye düşmeden yapabilirsiniz. Bu nedenle de hangi çalışmalara ne kadarlık bir bütçe ayırmanız gerektiğini de önceden planlamanız gereklidir.

 

Pazarlama ve reklam stratejinizi oluşturun

Web mağaza açma işlemlerinden sonra markanızı ve ürünlerinizi tanıtabilmek için pazarlama ve reklam çalışmalarına da yatırım yapmanız gerekmekte. Ürünlere talep yaratma, yeni kitlelere ulaşma, marka bilinirliğini artırma gibi amaçlarla bu çalışmaları yapmanız gerekir.

 

Doğru pazarlama strartejisini oluşturmanın yanı sıra hedef kitlenizin aktif bir şekilde kullandığı dijital kanalları belirleme ve bunlar üzerinde içerik stratejileri geliştirmeniz de çalışmalarınızın performansını artırarak daha fazla geri dönüşüm almanıza da yardımcı olacaktır.

 

İş planınızı hazırlayın

Web mağaza kurulumuna geçmeden önce son olarak da iş planınızı hazırlamanız önemlidir. İş planınız, yukarıda bahsettiğimiz birçok konuyu kapsamaktadır. Finansal beklenti ve tahminler, sermaye, iş modeli, ekip, pazarlama ve reklam stratejileri gibi önemli konuların hepsini iş modeliniz üzerinde toplayarak bir bütün haline getirmenizde yarar var.

 

İş planınızı ilk etapta oluşturduktan sonra zaman içerisinde revize ederek, yeni stratejiler oluşturabilir, hedeflerinizi gerçekleştirdikçe bu planın kapsamını genişleterek, işiniz için bir yol haritası oluşturabilirsiniz.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU