Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/egobilisim.com/httpdocs/_class/fonksiyon.php(1) : eval()'d code on line 638
Rakiplerinizi analiz ederek ürün ve kampanya kalitenizi nasıl artırabilirsiniz?
Telefon
WhatsApp
Rakiplerinizi analiz ederek ürün ve kampanya kalitenizi nasıl artırabilirsiniz?
Rakiplerinizi analiz ederek ürün ve kampanya kalitenizi nasıl artırabilirsiniz?

E-ticarette rakip analizi yapmak, rakip firmaların reklam ve pazarlama çalışmalarını incelemek ve araştırmalardan geri bildirimler çıkartmak kendi iş stratejilerinizi daha iyi hale getirmenize yardımcı olur. Sektörde sizden daha iyi çalışmalar yapan firmalar bulunuyor olabilir ve bu firmaları analiz etmek kendi işinizi büyütmek için oldukça önemlidir. Ürün ve kampanya kalitenizi artırmak için rakiplerinizi analiz etmeniz de bu sebeple gereklidir. Bu çalışmaları yapmak için de göz önünde bulundurmanız gereken bir takım detaylar bulunuyor.

Ürünlerin analizi

İlk olarak dikkate almanız gerekenlerden biri rakip firmaların ürün ve ürün kategorileri olacaktır. Ürünlerin kategorizasyon işlemlerinin nasıl yapıldığını, ürünlerin fiyatlandırma stratejilerini, ürün açıklamalarını, kullanılan ürün fotoğraflarını, ürülerle ilgili kullanıcı yorumlarını inceleyerek analiz etmeniz gerekiyor. Rakip firmaların bu konu başlıkları üzerinde ne tür çalışmalar yaptıklarını, nasıl stratejiler izlediklerini ve tüketicilerin bunlara nasıl bir geri dönüş verdiğini analiz etmeye başladığınızda, rakiplerinizin iş stratejileri hakkında da fikir sahibi olmaya başlarsınız.

Eğer rakiplerinizde çok geniş bir ürün yelpazesi bulunuyorsa, rekabette sizinle en çok ilgili olan ürünler üzerinde bu araştırmaları yapmaya özen göstermeniz faydalı olacaktır.

Bu analizleri yaparken bir yandan da rakiplerinizin site yapısını incelemeniz de önemlidir. SEO çalışmaları, etiket yapısı, meta açıklamaları ve kullanıcı deneyimi gibi detaylar da analizlerinizde yer alması gerekiyor. Bu konuların analizini yaptığınızda rakiplerinizin arama motorlarındaki faaliyetlerini takip edebilir ve kendi SEO stratejilerinizi de geliştirmek için çalışmalar yapabilirsiniz.

Kullanıcı deneyimi üzerinde yapacağınız çalışmalar da site tasarımınızı geliştirmek için oldukça etkili olacaktır. Sitenizin kullanıcı deneyimini geliştirmeniz, kullanıcıların site üzerinde daha fazla vakit geçirmelerini sağlayacaktır.

Kampanya analizi

Ürünlerle ilgili araştırmalarınızı yaptıktan sonra rakiplerinizin kampanyalarıyla ilgili araştırmalara başlayabilirsiniz. Hangi ürün kategorilerinde hangi zaman dilimlerinde ne tür kampanyalar oluşturduklarını yakında incelemelisiniz.

 

Düzenlenen kampanyalara nasıl geri dönüşler olduğunu, tüketicilerin tepkilerini, kampanyalarda sunulan teklifleri iyi bir şekilde ele almanız gerekir. Bu araştırmalarınızı analizi aylık olarak yaparak, rakiplerinizin kampanya stratejileriyle ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Web site trafik analizi

Rakiplerinizin trafiklerini de yakından incelemeniz, onların aylık olarak kaç kişiye ulaştıklarını tahmini olarak görmenize yardımcı olacaktır. Bu trafiklerin hangi kanallar üzerinden geldiğini gördüğünüzde de bu firmaların ne tür çalışmalara daha fazla ağırlık verdiğini görebilirsiniz.

Örneğin A firması, trafiğinin büyük bir bölümünü organik olarak elde ediyorsa, bu firma için SEO çalışmalarına odaklanmış diyebiliriz. B firması trafiğinin büyük bir bölümünü sosyal mecralar üzerinden elde ediyorsa, bu firmanın da sosyal mecralarda aktif olduğunu ya da sosyal medya reklamlarıyla trafik oluşturduğunu düşünebiliriz.

Rakiplerinizin trafiklerini doğrudan takip etmeniz mümkün değil; bu sebeple de farklı araçlar kullanmanız gerekecek. SimilarWeb isimli site üzerinden rakiplerinizin trafikleriyle ilgili araştırmalar yaparak, bir takım bilgilere ulaşabilirsiniz.

Sosyal medya analizi

Sosyal medya analizleri de bu araştırmalarınız arasında yer almalı. E-ticaret firmaları tüketicilere doğrudan ulaşmak, ürün ve marka bilinirliğini artırmak, etkileşim oranlarını yükseltmek için sosyal mecralar üzerinde bir takım çalışmalar yapıyor. Bunların yanı sıra sosyal mecralar üzerinde kampanya duyuruları da yaparak, daha fazla talep yaratmaya çalışıyorlar.

Rakiplerinizin hangi sosyal mecralarda daha fazla aktif olduklarını, hedef kitleleriyle nasıl iletişim kurduklarını, sosyal medya içerik stratejilerini, sosyal mecralar üzerinde ürün ve kampanya tanıtım çalışmalarını nasıl yaptıklarını, hangi zaman dilimlerinde bu paylaşımları yaptıklarını ve paylaşımlar sırasında hangi eyleme çağrı ifadelerini kullandıklarını ve mesajlarını nasıl verdiklerini iyi bir şekilde analiz ederek araştırmalısınız.

Sosyal mecralar üzerindeki araştırmaları yaptığınızda rakiplerinizin bu mecralardaki stratejilerini anlayabilir ve kendi stratejilerinizde de bir takım geliştirmeler yapabilirsiniz.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU