Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/egobilisim.com/httpdocs/_class/fonksiyon.php(1) : eval()'d code on line 638
Online işletme kurma sürecinde bilmeniz gerekenler
Telefon
WhatsApp
Online işletme kurma sürecinde bilmeniz gerekenler
Online işletme kurma sürecinde bilmeniz gerekenler

Girişimciler ve kendi işini yapmak isteyenler için online işletme kurma büyük bir adım ve özenle yapılması gereken bir iş. Bu süreçte bir e-ticaret sitesi kurmadan önce ve kurma aşamasında yapılması gereken çalışmalar bulunuyor. Bu rehberimizde de online işletme kurmadan önce bilmeniz gerekenler üzerinde duracağız.

Online işletme kurma sürecinde bilmeniz gerekenler

E-ticaret iş modelinize karar verin

Öncelikli olarak internetten satış yaparken nasıl bir iş modeliniz olacağına karar vermeniz gerekiyor. Nasıl bir iş modeli kuracağınızı belirlemeniz, iş stratejilerinizi ,pazarlama ve reklam çalışmalarınızı, şirketinizi nasıl yöneteceğinizi ve nasıl bir ekip kuracağınızı belirler. Bunların yanı sıra depo yönetimi, operasyonel süreçler gibi konular da yapacağınız iş modeline göre değişiklik gösterecektir. Bu sebeple de öncelikle iş modelinizi belirlemenizde yarar var.

Satacağınız ürünlere karar verin

İş modelinizle beraber işletme kurma sürecinde hangi ürünleri satacağınıza da karar vermeniz gerekiyor. Kendi üretiminizi yapmıyorsanız, tedarikçiler bulmanız ve satacağınız ürünleri kararlaştırmanız gerekiyor. Yeni ürün arayışlarına girmeniz ve sonrasında da pazar araştırmaları ile bu ürünlere karar vermeniz oldukça önemli.

 

Pazar araştırması

Satacağınız ürünlere karar verirken işletme kurma aşamasında bir yandan da yapmanız gerekenlerden biri pazar araştırması yapmaktır. Pazarı araştırmadan, e-ticaret şirketinizi açıp ürünlerinizi satmaya çalışırsanız muhtemelen başarısız olacaksınız. Pazarı tanımadan, doğru pazarlama ve reklam stratejilerini belirleyemezsiniz ve doğru fiyatlandırma stratejilerini uygulayamazsınız. Bu da hem zaman hem de para kaybetmenize neden olur.

 

Pazar araştırması yapmadığınızda aynı zamanda rekabeti de göremezsiniz. Bu da sektörden ne kadar pay alabileceğinizi veya rekabetle ne kadar baş edebileceğinizi de göremezsiniz. Bu nedenle de pazar araştırması bu süreçte özellikle yapmanız gereken çalışmalardan biri.

 

Tedarikçi arayışı

İşletme kurma aşamasında yapmanız gerekenlerden biri de ürünü bulup, pazar araştırması yaptıktan sonra tedarikçi arayışına girmektir. Tedarikçiler olmadan ürünlerinizi sürekli olarak satışa çıkartamazsınız. Bu noktada hem farklı tedarikçileri araştırmanız hem de tedarikçilerin üretim kapasitesini öğrenmeniz gerekir. Çok talep gören bir ürünse, bu ürünü tedarik eden farklı firmalar da olacaktır. Bununla beraber ürüne talebin olması rekabetin de yüksek olduğu anlamına gelir.

 

Online işletme kurma sürecinde birden fazla tedarikçiyle anlaşmanız da önemlidir; çünkü stoklarınızı yenilemek için sizin için düzenli olarak ürün tedarik edebilecek firmalara ihtiyacınız vardır. Talebi karşılayamamanız, marka güvenilirliğinize zarar verebileceği gibi zarar etmenize de neden olabilir.

 

Marka ismi bulma

Online işletme kurma sürecinde, markanız ya da şirketiniz için bir isim bulmanız ve sonrasında da online kanallar üzerinde bu isimle ilgili hesapları almanız gerekir. Alan adı seçimi, sosyal medya hesaplarının alımı, hosting seçimi gibi işlemleri de bu süreçte yapmanız bir hayli önemlidir.

 

Marka isminizin orijinal olmasının yanı sıra online platformlarda da kolay bir şekilde bulunabilmesi gerekir. İsmin başkaları tarafından alınmış olması ya da başka bir isimle benzerliğinin olması, organik arama sonuçlarında trafik kaçırmanıza neden olabileceği gibi markanızın başka bir marka ile de karışmasına neden olabilir.

Altyapı seçimi

Online işletme kurma sürecinde, e-ticaret siteniz için kullanacağınız altyapıyı da doğru bir şekilde seçmeniz gerekir. Güvenilir bir altyapı olmadan internette tüketicilere güvenli alışveriş imkanı sağlayamazsınız. Ücretsiz yazılımlar, özel yazılmış kodlar ya da hazır e-ticaret altyapı paketleri bu süreçte göz önünde bulundurmanız gereken çözümler arasında yer alıyor. Herbir alternatifin sağladığı farklı çözümler vardır ve artıları eksileri bulunur.

Ücretsiz yazılımlar, genellikle tasarım ve kodlama bilgisi gerektirdiği için yeni başlayanlar için çok uygun değildir. Bununla beraber işinizi büyütmek istediğinizde ek yazılımlar satın almanız gerekir ve maliyetlerinizi önceden belirleyemezsiniz.

Size özel hazırlanan kodlamalar da istediğiniz özelliklere göre farklı fiyatlandırmalara tabi tutulacaktır. Bununla beraber sıfırdan bir kodlama yapılacağı için site tasarım ve kurulum süreci uzun sürebilir. Kodlama bilginiz yoksa site üzerinde yapacağınız bakım ve güncellemelerin yanı sıra yeni ürün girişi ve site yönetimi gibi konularda da sürekli olarak dışarıdan destek almanız gerekebilir.

 

Hazır e-ticaret altyapı paketleri ise size bir paket halinde birçok özelliği bir arada sunar. Tasarım ya da kodlama bilginiz olmadan, hazır şablonlar üzerinden sitenizi kurabilir ve arkaplandaki teknik işlerle ilgilenmeden sadece ürünlerinizi sitenize yükleyerek, satış yapmaya başlayabilir ve işinize odaklanabilirsiniz. Aldığınız hizmetle beraber müşteri desteğinin de sağlanıyor olması, herhangi bir durumda kolay bir şekilde çözümlere ulaşmanıza da olanak tanır.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU