Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/egobilisim.com/httpdocs/_class/fonksiyon.php(1) : eval()'d code on line 638
Meta açıklaması nedir ve yazarken nelere dikkat etmelisiniz?
Telefon
WhatsApp
Meta açıklaması nedir ve yazarken nelere dikkat etmelisiniz?
Meta açıklaması nedir ve yazarken nelere dikkat etmelisiniz?

E-ticaret siteniz üzerinde SEO çalışmaları yaparken özellikle üzerinde durmanız gereken unsurlardan biri de meta açıklamalarıdır. Web siteniz üzerindeki her sayfa üzerinde bulunması gereken bu meta açıklamaları üzerinde gerekli çalışmaları yapmamak arama motorlarındaki sayfa değerinizi yükseltme şansınızı da kaybetmenize neden olacaktır. Bu rehberimizde de meta açıklamalarının ne olduğunu ve bu açıklamaları yazarken nelere dikkat etmeniz gerektiği üzerinde duracağız.

Meta açıklaması nedir?

Meta açıklaması, bir internet sayfasının içeriğini anlatan özet yazıdır. İdeal meta açıklamaları uzun süredir 155 ile 160 karakter arasında olsa da Google son dönemlerde bu uzunluğu 320 karaktere kadar çıkardı. Böylelikle sayfa içeriği hakkında özet metni oluştururken, kullanıcılara daha fazla bilgi verme imkanı da çıkmış oldu.

HTML kod olarak baktığımızda meta açıklamalar “head” bölümünün altında yer almaktadır. Sitenin kodlarında meta açıklaması aşağıdaki gibi görünmesi gerekir.

meta-aciklama-kod-ornegi

Bu açıklamalar, sayfanın içeriği hakkında arama motorlarına bilgi vererek, sayfanın doğru bir şekilde indekslenmesini sağlar. Aynı zamanda arama sorguları yapıldığında, bu özet metinler bağlantı ve başlıkların altında kullanıcılara da sayfanın içeriği hakkında bilgi vermek için kullanılmaktadır. Standart bir meta açıklaması ise aşağıdaki gibi görünmekte.

meta-aciklama-ornek

E-ticaret sitenizin arama sonuçlarında iyi bir şekilde indekslenmesi ve arama sorgularına doğru bir şekilde yanıt verebilmesi için meta açıklamalarınızı yazarken bir takım unsurlara dikkat etmeniz gerekiyor.

320 karaktere kadar meta açıklamalarınızı oluşturabilirsiniz

Eskiden 160 karakterle sınırlı olan bu açıklamaları artık 320 karaktere kadar uzatabilirsiniz. Böylelikle herbir sayfanız için, bu özet alanında daha fazla bilgi vererek, ürünlerinizi ya da varış sayfalarınızı daha iyi bir şekilde tanıtabilirsiniz.

Sayfa içeriğiyle alakalı olmalı

Meta açıklamalarınızı yazarken sayfa içeriğini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Sayfa içerisinde bahsettiğiniz konuyu ya da sayfada yer alan ilgili ürünü bu açıklama alanında belirtmeniz oldukça önemli. Sayfa ile ilgili olmayan bir açıklama yazmanız sayfanızın yanlış bir şekilde indekslenmesine neden olabileceği gibi arama sorgularında kullanıcılar bu sayfaları ziyaret ettiklerinde aradıkları bilgilere ulaşamadıkları için sitenizi terk edebilir ve bu da sayfayı terk etme oranını artıracaktır.

Bir eyleme çağrı ifadesi kullanın

Kullanıcıları sayfanıza çekmek ve onların dikkatini belli bir eyleme yönlendirme için eyleme çağrı ifadelerinden yararlanabilirsiniz. Bu eyleme çağrı ifadeleri, kullanıcıları sayfanıza davet edecek bir şekilde oluşturulmalı. Başka bir deyişle kullanıcılara sayfayı ziyaret etmeleri için bir sebep vermeniz gerekiyor.

Anahtar kelimelerinizi unutmayın

Meta açıklamalarında olması gereken detaylardan biri de anahtar kelimelerinizdir. Sayfa içeriği ile ilgili olan anahtar kelimelerinizi, anlamlı cümleler içinde kullanarak özet metinlerinizi oluşturmanız gerekiyor. Bu bölümde sadece anahtar kelime yığınları yapmak doğru bir yaklaşım olmaz bu sebeple de bu kelimelerin, doğal bir akış içerisinde olması daha doğru bir yaklaşımdır.

Herbir meta açıklamanız orijinal olmalı

Başka bir deyişle meta açıklamalarınızı kopyala yapıştır yöntemi kullanarak her sayfanız için oluşturmamalısınız. Bu hem site içerisinde kopya içerik yaratmanıza hem de sayfalarınızın doğru bir şekilde indekslenmemesine neden olacaktır. Bu sebeple de her sayfanızın meta açıklamaları kendine has olmalı. Her sayfanızı farklı bir şekilde anlatmanız ve sayfa içeriği ile ilgili orijinal bir açıklama metni oluşturmalısınız.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU