Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/egobilisim.com/httpdocs/_class/fonksiyon.php(1) : eval()'d code on line 638
E-ticarette işletme yönetimi nasıl yapılır?
Telefon
WhatsApp
E-ticarette işletme yönetimi nasıl yapılır?
E-ticarette işletme yönetimi nasıl yapılır?

İşletme yönetimi, e-ticarette önemli bir yere sahip olduğu gibi şirketlerin de özellikle üzerinde durmaları gereken konulardan biri. Özellikle işlerini büyütmek isteyen küçük işletmelerin bu konu üzerinde çalışmaları stratejiler oluşturarak yol haritalarını belirlemeleri oldukça önemli. İşletme yönetimi doğru bir şekilde yapılmadığında, hem operasyonel, hem pazarlama, hem şirket içi yönetim konusunda bir takım problemlerle karşılaşılacağı için şirketin büyümesi de zorlaşır.

İşletme yönetimi nedir?

İşletme yönetimi, bir işletmenin hukuksal, finansal çalışmalarının takibinin yapılması; şirket içi personel ve yöneticiler arasındaki uyumlu çalışması için gerekli olan prosedürlerin belirlenmesi, pazarlama ve reklam çalışmalarının takibinin yapılması; işletme ile ilgili hedef ve amaçların belirlenerek bunları hayata geçirecek planların yapılmasını kapsamaktadır.

Şirket içi atılacak olan adımların belirlenmesinin yanı sıra şirketin uzun vadede başarıya ulaşmasını sağlayacak plan ve stratejilerin oluşturulması da işletme yönetimi dahilindedir.

E-ticaret firmalarının da kendi bünyelerinde bu çalışmaları yapmaları, daha stabil bir büyüme planı ile işlerini uzun vadede sürdürebilmelerini sağladığı için işletme yönetimine ciddi şekilde önem vermeleri gerekmektedir.

İşletme yönetimi nasıl yapılır?

Şirket hedeflerinin belirlenmesi

İşletme yönetimi sürecinde yapılması gereken çalışmaların başında şirket hedeflerinin belirlenmesi gelmektedir. Şirketin kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerinin planlanması, bu planların nasıl hayata geçirileceği ile ilgili stratejileri oluşturmak ve bunların uygulanması için gerekli adımları atmak; öncelikli çalışmalar arasındadır.

Şirketinizin uzun vadede başarısını sağlamak için bu planların ve uygulama stratejilerinin belirlenmesi oludkça önemlidir ve unutulmaması gerekir.

Yönetici ve personel iletişimi yönetimi

Yöneticiler ve personel arasındaki iletişimin yönetilmesi ve çalışanlar için gerekli prosedürlerin hazırlanması da işletme yönetimi içerisinde olan çalışmalardan biri. Yöneticilerin görevlerinin yanı sıra personelle olan iletişim kuralları, personelin görev dağılımı, iş atamaları, yeni işe alımlar, işten çıkarmalar gibi insan kaynakları odağında da gerekli planlamaların ve yol haritalarının belirlenmesi bu süreçte üzerinde durulması gereken konular arasındadır.

Şirket planlarının uygulanması

Yukarıda da bahsettiğimiz şirketin kısa, orta ve uzun vadeli planlarının hazırlanmasının yanı sıra bu planların uygulanması için de gerekli olan adımların nasıl atılacağının belirlenmesi bu sürece dahildir. Yapılacak işlerden kimlerin sorumlu olacağı, farklı işlere göre ekiplerin oluşturulması, operasyonel sürecin nasıl yönetileceği, pazarlama ve reklam çalışmaları için ne tür kanallardan yararlanılacağı, bu çalışmalar için gerekli olan bütçelerin hesaplanması, iş takibinin nasıl ve kimler tarafından yapılacağı gibi konular işletme yönetimi sırasında üzerinde durulması gereken konular arasında yer alıyor.

Finansal yönetimin yapılması

İşletme yönetimi aynı zamanda finansal planlamaları ve uygulamaları da kapsamaktadır. Şirketin mali taraftaki her hareketinin planlanması, gelir gider hesaplarının yapılması ve takip edilmesi de bu süreçte yapılması gereken çalışmalardır.

Hangi çalışmalara ne kadarlık bir bütçe ayrılacağını, eldeki sermayenin verimli bir şekilde kullanılması, pazarlama ve reklam bütçelerinin planlanması, şirket giderlerinin kontrol altında tutulması ve kasaya giren sıcak para akışının da takibinin yapılması önemlidir. Bunların yanı sıra depo ve lojistik maliyetlerinin hesaplanarak da optimize edilmesi finansal yönetim sürecinde yapılması gereken işler arasında yer alır.

 

Vergi ve ödemelerin takibi

İşletme yönetimi yaparken sorumlu ve yükümlü olduğunuz vergilerin takibini ve ödemelerini de yapmanız bir hayli önemli. Şirket olarak, yaptığınız satışlar sonrasında ödemeniz gereken vergiler bulunduğu gibi, vergi mükellefi olduğunuz için de takibini yapmanız gereken başka vergileriniz de bulunur.

Lojistik yönetim

Lojistik yönetim de önemli alanlardan biri. Ürün tedarik süreçleri, ürünün tedarikçiden ulaşım süreçleri, siparişlerin tüketiciye ulaştırılma süreçleri takip edilmelidir. Bunlara ek olarak lojistik süreçlerin maliyetlerini de hesaplanarak, en uygun hale optimize edilmelidir.

 

Lojistik yönetim içerisinde, depo kullanımı ve yönetimi, stok takibi ve yönetimi, deponun verimli kullanılması, e-ticaret sitesinde görünen ürün adetleriyle mevcut stok adetlerinin uyumluluğunu sağlamak da işletme yönetimi sürecinde yapılması gereken çalışmalar arasında yer alır.

 

Pazarlama ve reklam çalışmalarının planlanması

Pazarlama ve reklam çalışmaları, marka ve ürün bilinirliğini artırarak, ürüne talep yaratılması için de önemlidir. Bu sebeple de işletme yönetimi sürecinde bu konuların da planlanması gerekir. Pazarlama ve reklam işlerinden sorumlu olan ekibi belirleyerek, bu ekiple beraber nasıl çalışmalar yapmanız gerektiğini planlamanız ve gereken optimum bütçeyi belirleyerek, bu çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesini de sağlamanız önemlidir.

 

Ürün yönetimi

İşletme yönetimi, e-ticaret sitenizdeki ürün gruplarının belirlenmesi, ürüne talep yaratma ile ilgili stratejilerin oluşturulması, ürün geliştirme ve tüketicilerin beklentilerini karşılayacak yeni ürünler bulma gibi süreçleri de kapsamaktadır.

 

Ürün yönetimi yaparken, arama motorları üzerindeki görünürlüğü artırmak için SEO çalışmalarını belirlemek, ürünün tedariğinin düzenli olarak sağlanması için alternatif tedarikçilerin bulunması, talep gören ve görmeyen ürünlerin belirlenerek, satışı az olan ürünlerin satışını artırmak için stratejiler geliştirmek de önemlidir.

Müşteri ilişkileri ve iletişimi

İşletme yönetimi yaparken şirket içi sorumluluklarınız olduğu gibi müşterilerinize karşı da bir sorumluluğunuz bulunur. Bu sorumluluğu yerine getirmek için de müşteri ilişkilerine yönelik bir prosedür oluşturmanız, çağrı merkezinizdeki personeli eğitmeniz ve bu prosedürlerin tüm müşterilere aynı standart ve kalitede uygulanmasından de sorumlusunuzdur.

 

Müşteri ilişkilerinizi geliştirmek ve müşteri memnuniyetini artırmak için, destek ekibinizin iyi donanımlı olması gerekmektedir ve bu görev de sizin sorumluluğunuzdadır. Ekipman olarak donanımlı olmanın yanı sıra iletişim prosedürlerinin de ekipteki çalışanlara doğru aktarılması da gerekmektedir.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU