Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/egobilisim.com/httpdocs/_class/fonksiyon.php(1) : eval()'d code on line 638
E-ticarette bütçe planlaması nedir ve nasıl yapılır?
Telefon
WhatsApp
E-ticarette bütçe planlaması nedir ve nasıl yapılır?
E-ticarette bütçe planlaması nedir ve nasıl yapılır?

E-ticarette bütçe planlaması, uzun vadede şirketi ayakta tutmak, yeni yatırımlar yapabilmek ve pazarlama çalışmaları yapabilmek için gereklidir. E-ticaret firmalarının ellerindeki sermayeyi doğru bir şekilde yönetebilmesi ve şirketi artıda tutabilmesi için bu planlamaları yapmaları gerekir.

 

E-ticarette bütçe planlaması nedir?

E-ticarette bütçe planlaması, gelir ve giderlerin hesaplanarak, gelecek dönemlerde şirketin elindeki sermayeyi en iyi şekilde yönetmek için yapılan çalışmaların tümüdür. Bütçe planlaması ile şirket giderleri yönetilebilir ve gelecekteki finansal durumlar için stratejiler belirleyerek, şirketin sıcak para açısından artıda olması sağlanmaya çalışılabilir.

Planlama çalışmalarında eldeki sermayeyi göz önünde tutmak, şirketin düzenli gelirlerini ve düzenli giderlerini hesaba katarak, kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirmek oldukça önemlidir. Bu stratejiler doğrultusunda ilerlemek ve sıcak nakit akışının devamlılığını sağlamak, uzun vadede şirketin ayakta kalmasını sağlar.

 

Bütçe planlaması nasıl yapılır?

Mevcut finansal durumunuzu anlayarak riskleri analiz edin

Bütçe planı için ilk olarak mevcut finansal durumunuzu anlamanız ve gözden geçirmeniz gerekir. Gelirleriniz ve gideleriniz ne durumda, şirketin sıcak para akışı nasıl, şirketin mevcut borçluluk durumu gibi konular göz önünde geçirilmeli.

Buna ek olarak mevcut ve gelecekteki risklerin de analizinin yapılması gerekir. Piyasanın durumu, şirketin mevcut durumu ve yatırımları, bu yatırımların getirebileceği riskler gibi birçok konuyu da analiz ederek, bütçe planınıza dahil etmeniz gerekir.

Giderlerinizi normalinden yüksek şekilde hesaplayın

Ek giderler, bütçe planlaması aşamasında özellikle üzerinde durmanız gereken konulardan biri. Giderlerinizi hesaplarken, normalinden yüksek bir şekilde hesaplamanız, olası bir gider artışı durumunda hazırlıklı olmanızı sağlar. Bunun yanı sıra ek vergiler, şirket harcamaları, maaş ve sigorta gibi giderlerde de beklenmedik artışlar olabileceğini düşünerek, buna hazırlıklı olmanız, planınızın daha sağlam olmasını sağlar.

Satış döngünüzü ve sıcak para akışını kontrol edin

Düzenli olarak ay içerisindeki satış döngünüzü ve şirketin sıcak para akış kaynaklarını kontrol etmeniz ve göz önünde bulundurmanız da planınızı yapmanızı kolaylaştıracaktır. Aylık satış döngünüz, şirkete giren parayı hesaplamanızı sağlayacağı için, kar ve zarar oranını belirleyerek, planlarınızı yapmanızı kolaylaştırır.

Şirket için büyük satın alımlar yaparken, hesaplarınızı iyi yapın

Şirket için bir yatırım yapma ya da satın alma sürecinde de bütçenizi en iyi şekilde hesaplamanız gerekir. Bu yatırımın bir risk faktörü olabileceğini unutmamanız ve bu yatırım size nasıl ve ne zaman bir geri dönüşümü olacağını planlamadan bu yatırımları yapmanız, zarar etmenize ve şirketinizin eksiye geçmesine neden olabilir. Bu sebeple de yatırım ve satın almalar öncesinde doğru hesaplamaları yapmanız önemlidir.

Kasada para biriktirmeye çalışın

Uzun vadede hazırlık yapmak, şirketi büyütmek ve yatırımlar yapabilmek için şirket kasasında para tutmanız da bir hayli önemlidir. Gereksiz giderleri azaltmak, şirket karlılığını artırmak için pazarlama ve satış stratejileri geliştirmek, sıcak para akışını artırarak, şirketin kasasında para tutmanıza yardımcı olabilir.

Bütçe kontrollerini düzenli bir şekilde yapın

Bütçe planlaması yaparken mevcut bütçenizi de düzenli bir şekilde kontrol etmeniz önemlidir. Yaptığınız planın ne kadar işe yaradığını ya da bu planı ne kadar uygulayabildiğinizi görmek için bütçe kontrolleri yaparak, mevcut durumunuzu da kontrol altında tutmalısınız.

Yıllık sıcak para akışınızı hesaplayın

Uzun vadeli planlamalar için yıllık sıcak para akışınızı da hesaplamanız önemlidir. Yıllık sıca para akışınız, yıl sonunda kasanızda kalacak olan parayı ve şirketin karlılığını görmenizi sağlayacak unsurlardan biri olduğu için önemlidir. Sıcak para akışı olmadığı sürece uzun vadede başarılı olmanız ve şirketinizi büyütmeniz de mümkün değildir.

Önceliklerinizi belirleyin

Şirket harcamaları için önceliklerinizi belirlemeniz de planlama aşaması için oldukça önemli. Vergiler, şirket harcamaları, maaşlar, çalışanların sigortaları, stok ve depo masrafları gibi öncelikli kalemlerinizi hesaplayarak, düzenli giderlerinizi ortaya çıkartarak, şirket için öncelikli olan konuları da planınıza dahil etmelisiniz.

Yüksek ve düşük sezonları belirleyin

Bütçenizi daha iyi yönetebilmek için önceki verilerinizi analiz ederek, hangi sezonlarda daha yüksek satış yaptığınızı hangilerinde de satışların düştüğünü belirleyin. Böylelikle düşük sezonlar için, yüksek sezon sıcak para akışını kullanarak, eksiye geçmeden şirketin karlılığını devam ettirebilirsiniz.

Ekonomik ve sektörel gelişimleri göz önünde bulundurun

Sektörel ve ekonomik gelişmeler de bütçe planlaması aşamasında üzerinde durulması gereken konulardır. Ekonomik dalgalanlamalar, sektörün ihtiyaçları ve gelişimi, gerekli olan sermayeyi ve yatırımları değiştirebileceği için, düzenli olarak takip edilmesi gereken konular arasında yer alır.

Bütçe planlaması ile ilgili sık sorulan sorular

Bütçe planlaması neden önemli?

Bütçe planlaması yapmak, şirketinizin mevcut durumunu görmenizi sağlarken, bir yandan da uzun vadede şirketinizin karda kalmasını sağlar. Yapılan harcamaları görmek, dönemsel ve yıllık olarak şirketin kasasına giren sıcak parayı görmenizi sağladığı için de önemlidir.

 

Bütçe planlamasının amacı nedir?

Bütçe planı yaptığınızda, şirketin finansal durumunu kontrol edersiniz; şirketin mevcut ve gelecekteki yatırımlarını karşılayabilecek finansal gücünün olmasını sağlarsınız; şirketin hedeflerine ulaşması için gerekli olan maddi desteği sağlarsınız; şirketin karlılığının sürekliliğini sağlarsınız. Bu sebeple de planlamanın yapılması ve bu planın zaman içerisinde güncellenerek, işlevliğinin sağlaması şirketin büyümesi için oldukça önemlidir.

 

Bütçe planı yapmanın avantajları nelerdir?

Bütçenizi planladığınızda, şirketin gelecek dönemlerdeki karlılığını görebilir; dönemsel sıcak para akışını ön görebilir; şirket giderlerini daha iyi anlayarak, gereksiz harcamaların önüne geçebilir; şirket karlılığını artırabilir; karlılığı ve sıcak para akışını artırarak gelecek dönem yatırımlarına bütçe ayırabilir; şirketin geçmiş dönemlerde nasıl performans gösterdiğini analiz edebilir; yapılan çalışmalar ve harcanan bütçenin yatırım getirisini ölçebilirsiniz.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU