Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/egobilisim.com/httpdocs/_class/fonksiyon.php(1) : eval()'d code on line 638
Duygusal pazarlama nedir ve dijital pazarlamada neden önemlidir?
Telefon
WhatsApp
Duygusal pazarlama nedir ve dijital pazarlamada neden önemlidir?
Duygusal pazarlama nedir ve dijital pazarlamada neden önemlidir?

Duygusal pazarlama, farkında olmadan da olsa birçok pazarlama çalışmasında yapılıyor. Tabii ki doğrudan bu amaçla yapılan pazarlama çalışmaları da bulunuyor. Tüketicilerin duygularına yönelik içerikler ve mesajlar üretmek, onlarla daha insani bir düzeyde iletişime geçmeyi sağladığı için, duygusal pazarlamanın firmalar için oldukça büyük bir önemi bulunuyor.

Duygusal pazarlama nedir?

Adından da anlaşılabileceği gibi duygusal pazarlama, tüketicilerin duygularına hitap edebilecek, iletilecek mesajların daha insani ve kişisel bir şekilde iletilmesini sağlayacak ve kullanıcıların duygularından yararlanılarak onları satın alma eylemine yöneltecek pazarlama çalışmalarıdır.

Örneğin, Sevgililer Günü’nde aşk temalı reklam ve pazarlama içerikleri; ya da Anneler Günü’nde anne sevgisi, mutluluk gibi duygu temalı içerikler duygusal pazarlamaya örnek olarak verilebilir.

Duygusal pazarlama neden önemlidir?

Tüketicilerin duygularına yönelik çalışmalar yapmak, marka sadakatini de artıracağı için uzun vadede marka ile tüketiciler arasında da farklı bir bağ kurulmasını sağlar. Sadece markaların, kendilerine hissettirdiklerinden dolayı, tüketiciler belli markaların ürünlerini yakından takip ederler ve çok fazla sorgulamadan bu ürünleri satın alırlar.

Tüm bunların sebeplerinin altında da duygusal olarak tüketicilere hissettirilen hisler bulunmaktadır. Bir ürün kullanıcıyı özel ya da mutlu hissetiyorsa, bir ürünü almak onu ayrıcalıklı bir sınıfa dahil ediyorsa, kullanıcılar bu ürünleri satın almayı daha çok isteyeceklerdir. Duygulardan kaynaklı olarak, kullanıcılar fiyat odağından çıkarak, daha çok kendilerinin nasıl hissettiğine bağlı olarak, bu satın alma kararlarını vereceklerdir.

Marka sadakati ve marka hayranı olma durumlarının altında da yatan sebeplerden biri budur. Tüketici, belli bir his ya da duygu nedeniyle bu markaya tutunmuştur ve tercihini de kolay kolay değiştirmeyecektir.

Bu sadakat illa ki bir reklam veya pazarlama çalışmasından kaynaklı olmak zorunda değildir. Örneğin satış sonrası müşteri desteğinden memnun kalan ya da genel olarak aldığı hizmetten memnun olan kişi, karşısındaki firmaya güven duyduğu için de bu markanın sadık müşterisi olabilir. Buradaki önemli nokta ise güven duygusudur. Kullanıcı bir problem yaşaması halinde, karşısındaki firmaya güvendiği için daha raht bir şekilde alışverişini yapmaktadır.

Duygusal pazarlama neden sonuç veriyor?

Tüketiciler, günlük alışverişlerinin bir kısmını temel ihtiyaçları için bir kısmını da kendi kişisel zevklerini için yapıyor. Temel ihtiyaçlarda da, kişisel zevk alışverişlerinde de illaki duygularla verilen kararlar vardır.

Temel ihtiyaçlarını karşılayan kişiler bazı ürün veya markaları sürekli olarak tercih ederler. Sürekli olarak aynı parfümü kullanmak, aynı marka kıyafetleri giymek, aynı marketten alışveriş yapmak gibi birçok detay burada duygusal pazarlamanın etkilerini gösterecektir.

Duygusal pazarlamanın işe yaramasının ve sonuç vermesinin sebebi de insanlar olarak kararlarımızın büyük bir bölümünü duygularımıza bağlı olarak veririz. Yapılan bazı alışverişlerin amacı kendimizi iyi hissetmek içindir ve bu alışverişleri yaparken de değer verdiğimiz markaları tercih ederiz. Bunun sebebi de bu markanın sunduğu bir duygudur.

Pazarlama çalışmalarında karşı tarafa bir duygu hissettirmeden, doğrudan ürün ya da kampanya sunmak çok fazla etkili olmayacağı gibi, tüketiciler bu tür içeriklerle sürekli karşılaştığı için, bu çalışmalar aynı zamanda sıradandır. Fakat bazı duyguları tetikleyecek, çalışmalar tüketicilerin daha fazla dikkatini çeker.

Örneğin bir şampuan reklamında, ünlü bir simanın oynatılması, bu kişinin günlük hayatından kesitler sunulması ve bu ünlü kişinin ürünü kullanırken neler hissettiğini dile getirmesinin amacı, duygusal olarak tüketicileri tetiklemektir.

Duygusal pazarlama günlük hayatımızın çok fazla içinde olduğu için çoğu zaman bunun farkına varmadan satın alma kararlarımızı gerçekleştirebiliyoruz. Peki, e-ticarette bu pazarlama taktiklerini nasıl kullanabilirsiniz? Bu sorunun yanıtını da yarınki yazımızda detaylı bir şekilde ela alıyor olacağız.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU