Telefon
WhatsApp
API Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
API Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

API Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

API, Türkçede “Uygulama Programlama Arayüzü” anlamına gelen “Application Programming Interface” tanımının baş harflerinden ortaya çıkmış bir terimdir. Kısa bir tanımla API, kendine ait veriler ve çalışma prensipleri ile geliştirilmiş uygulamaların, birbirileri ile iletişime geçerek çalışmasını mümkün kılan yazılımdır.

Sistemin 1970’li yıllarda geliştirildiği düşünülmektedir. Öyle ki terimin tanıtımına, 1974 yılında Christopher J. Date tarafından yayımlanan "The Relational and Network Approaches: Comparison of the Application Programming Interface" adlı makalede rastlanmaktadır. 1990’lı yıllarda daha aktif bir şekilde kullanılmaya başlayan bu yazılımlar, günümüzdeki dijital araçların hemen hepsinde bulunmaktadır.

Bir uygulama, kendi bünyesinde bulunmayan bilgi ve fonksiyonları, bileşiklerine dahil edilen API sayesinde, söz konusu bilgi ve fonksiyonların kaynağı konumundaki uygulamadan alarak kullanıcıya sunar. Bu sayede geliştiricilerin yeni programlamalar yapmalarına gerek kalmaz. Kullanıcılar için de pratik ve hızlı bir kullanım söz konusu olur.

Örneğin e-ticaret sitenizin bir mobil uygulaması varsa büyük ölçüde bu arayüzlerden faydalanıyorsunuz demektir. Müşterilerinizin mobil uygulamanız içerisinde görüntülediği ürünlere ait bilgiler, bir arayüz aracılığı ile e-ticaret sitenizden alınarak görüntülenir. Aynı şekilde kullanıcının verdiği siparişin size ulaşma sürecinde de API’lar devreye girer.

Mobil uygulamadan ziyade e-ticaret sitenizin kendisi ile ilgili bir örnek ise üçüncü parti servisler ile üyelik kabul etme sürecidir. E-ticaret sitesine “Facebook ile üye ol” butonu koyduğunuzda bu buton, uygulama programlama arayüzü sayesinde çalışır. Sizin siteniz ile Facebook arasında köprü olan yazılım, siteler arası veri transferi sağlar.

API Türleri Nelerdir?

Uygulama programlama arayüzlerinin nasıl kullanıldığını takip etmek ve yanlış kullanımını azaltmak adına API anahtarı kullanılır. API anahtarı, kullanıcı verilerinden oluşan ve arayüzün çağrılması esnasında iletilen kod yapısıdır. Çalışma prensipleri ve erişim sınırlandırmaları doğrultusunda birden fazla arayüz mevcuttur.

Partner

Partner arayüzler, iş ortaklığı süreçlerinde bir ortak tarafından diğeri için sunulur. Sadece ortaklığa dahil olanlar tarafından, özel yetkiler dahilinde kullanılabilir. Stratejik amaçlar doğrultusunda kurulan iletişimler için işlevseldir.

Internal (Private)

Bu arayüz türü, şirket gibi sadece belli bir grubun erişimindeki uygulamaların arasında iletişim kurmak için kullanılır. Internal arayüzlere, yetkilendirilmiş grubun dışında kalan kullanıcılar tarafından erişilemez.

Open (Public)

Open, ilgili uygulamaya erişimi bulunan kullanıcıların tamamı tarafından kullanılabilen, herkese açık arayüz türüdür. Tamamen açık bir durumda olabilmekle birlikte kimi zaman API anahtarı ya da kayıt işlemi gerektirebilir. Kullanıcılar ile birlikte geliştiricilerin erişimine de açıktır ve genellikle harici kullanıcıları hedefler.

Composite

Composite, API’lar için kullanılan bir API türüdür. Çok sayıda arayüzü birbirine bağlamak amacıyla kullanılan arayüzleri ifade eder. Geliştirilmesi için de birtakım arayüzlere ihtiyaç duyulur.

E-Ticaret Siteleri Neden API’ye İhtiyaç Duyar?

API’lar, e-ticaret siteleri için ciddi önem arz ederler. Çünkü e-ticaret sitelerinde çok sayıda fonksiyon bulunur ve bu fonksiyonların her biri, farklı bir hizmet altyapısına sahip olabilir. Uygulama programlama arayüzleri olmadan söz konusu fonksiyonlara erişim oldukça zordur. E-ticaret siteleri ürün ekleme, sipariş ve ödeme alma, kargo hesaplama, e-fatura ve muhasebe gibi pek çok süreç için API’lara ihtiyaç duyar.

Kullanıcıların sitenizden alabileceği hizmetleri hızlı ve sorunsuz bir şekilde verebilmeniz, ürünlere erişimi kolaylaştırmanız ve sipariş sürecinin tüm kanallardan tamamlanabilmesi, bu arayüzlerle mümkündür.

IdeaSoft’un API Ne İşe Yarar? IdeaSoft API Kullanarak Neler Yapabilirsiniz?

E-ticaret siteniz için ihtiyaç duyduğunuz tüm çözümleri IdeaSoft olarak sunmaktayız. Bu doğrultuda geliştirmiş olduğumuz IdeaSoft API ile e-ticaret sitenizin efektifliğini artırabilir, gerekli tüm fonksiyonları sitenize tanımlayarak müşterilerinizin kullanımına sunabilirsiniz. IdeaSoft API kullanarak yapabileceğiniz çok sayıda işlem mevcuttur. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Ürünler: Marka, fiyat, görsel, kategori, özellik gibi detaylar özelinde ürün ve ürün listesi alma, oluşturma, güncelleme ve silme.
  • Siparişler: Teslimat adresi, üye ve fatura bilgileri, sipariş ve sipariş kalemi gibi detaylar doğrultusunda veritabanı optimizasyonu ve alışveriş operasyonu.
  • Ödemeler: Yirmi adet ödeme altyapısı sağlayıcısı, ödeme kanalları ve ödemelerle alakalı tüm verilere ve servislere ulaşma.
  • Hızlı Satın Al Bağlantıları: Kullanıcıyı tek bir tıklama ile ilgili ürünün sepete eklenmiş olduğu e-ticaret mağazasına yönlendirme.
  • Kargo Firmaları: Mağaza sahibi tarafından kargo firması oluşturma, tanımlı kargo firmalarının servislerinden yararlanma ve ücretsiz kargo imkânı sunma.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU