Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/egobilisim.com/httpdocs/_class/fonksiyon.php(1) : eval()'d code on line 638
Akıllı telefonla video çekme ipuçları
Telefon
WhatsApp
Akıllı telefonla video çekme ipuçları
Akıllı telefonla video çekme ipuçları

Günümüzde ürün tanıtımları ya da içerik çalışmaları için akıllı telefonla video çekme bir hayli olağan ve kullanışlı olmaya başladı. Telefonlar üzerindeki kamera ve görüntü kalitesinin teknolojiyle beraber artması, tanıtım ve birçok farklı amaçla video çekimini mümkün kılıyor. Tabii ki profesyonel çekimler için daha profesyonel çözümlere yönelmek gerekiyor; ancak kendi içeriklerinizi üretmek ve maliyetlerinizi düşük tutmak için telefonla video çekme yolunu da deneyebilirsiniz. Akıllı telefonlar video çekme sürecinde de özellikle dikkat etmeniz gerken bazı unsurlar bulunuyor. Bu rehberimizde de bu konuların üzerinde duracağız.

Akıllı telefonla video çekme ipuçları

Lensi temizleyin

Öncelikli olarak video çekimi yapmadan önce telefon kamerasının lensini temizlemelisiniz. Telefon çok sık kullanılan bir cihaz olduğu ve sürekli olarak elimizde olduğu için, lensin üzerinde lekeler olması muhtemeldir. Bu sebeple de öncelikli olarak yumuşak bir bezle lensi silin. Böylelikle görüntülerde lekeler ya da tozdan kaynaklı görüntü bozuklukları olmayacaktır.

Kamera ayarlarınızı yapın

Çekim ipuçlarından önce bazı teknik ayarları da bu süreçte yapmanız gerekiyor. Teknik ayarlardan ilki de kamera çekim ayarlarınızı ve çözünürlüğünüzü ayarlamak olacak. Farklı telefonlarda farklı ayar seçenekleri olabiliyor. Telefonunuzun modeline göre de farklı çekim modlarınız olabilir. Birçok telefonda standart olarak 1920x1080p Full HD çekim modu bulunuyor. Standart çekim çözünürlüğünüz olarak Full HD modunu seçmeniz yeterli olacaktır. Yüksek çözünürlüklü videolar için günümüzde standartlaşan ayardır.

Çözünürlükle beraber saniye başına kare ayarını da yapmanız gerekecektir. Kamera ayarlarınızın içerisinde FPS olarak da bu ayarı görebilirsiniz. Bu özellik yine telefon modellerine göre değişecektir; ancak standart olarak FPS ayarı da birçok telefonda 30 ya da 24 olarak bulunmaktadır.1080p 30 fps ya da 1080p 24 fpsseçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Saniye başına kare (fps), bir saniye içerisinde kaç farklı karenin gösterileceğini belirler. İnsan gözü saniyede 24 kareyi algılayabilmektedir ve bu sebeple de reklamlarda ve sinema filmlerinde standart olarak bu ayar kullanılmaktadır. 30 fps ve üzeri çekim modları genellikle hızlı hareket eden görüntüler için tercih edilmektedir. Youtube ve diğer birçok video platformu 24, 30 ve 60 fps çekim modlarını desteklemektedir. Kamera ayarlarının yeri farklı telefon modellerinde değişebiliryor. Genel ayar seçenekleri içerisinde kamera bölümünün altında olabileceği gibi doğrudan kamera uygulaması içerisinde de olabilir. Akıllı telefonunuzda 1080p üzerinde de çözünürlük seçenekleri bulunuyor olabilir. Görüntü kalitesini artırmak için 2K ya da 4K çekim modlarını da kullanabilirsiniz. Ancak bu modları kullandığınzıda videolarınızın boyutları artacağı gibi videolarınızı işlerken gereken işlemci gücünün de artacağını hatırlatalım.

Yavaş çekim modu (Slow Motion)

Akıllı telefonla video çekme işleminde, eğer telefonunuzda bulunuyorsa yavaş çekim modunu da kullanabilirsiniz. Hızlı görüntüleri yavaşlatmak ve daha estetik ve sinematik bir hava katmak için yavaş çekimleri deneyebilirsiniz. 60 fps üzerindeki modlar genellikle yavaş çekim modu için kullanılmaktadır. Bu modlar genellikle telefonlarda 120 fps ve 240 fps olarak bulunmaktadır. 120 fps normal görüntüyü 5 kat, 240 fps ise 10 kat yavaşlatmaktadır. Yavaş çekim modu kullanırken dikkat etmeniz gereken ise, saniye başına kaydedilen kare sayısı arttığı için çekim anında gereken ışık ihtiyacı da artmaktadır. Bu sebeple de yavaş çekimlerinizde görüntüleriniz normalden biraz daha karanlık olabilir. Bu nedenle de yavaş çekimlerinizi yaparken, iyi aydınlatılmış bir ortamda olduğunuzdan emin olmalısınız. Böylelikle görüntüleriniz daha net ve keskin olacaktır.

 

Tripod kullanın

Akıllı telefonla video çekme işlemlerinizde tripod kullanmanız da etkili olacaktır. Elleriniz ne kadar sabit olsa da çekim sırasında küçük sarsıntılar olacaktır ve bunlar da görüntünün kalitesini bozacaktır. Sarsıntılı görüntüler, çekimlerin amatör ve özensiz görünmesine de neden olacağı için bir tripod yardımı ile çekimlerinizi yapmanız da videolarınızın kalitesini artırmanızı sağlayacaktır. Ürün tanıtım videolarında, ürünü farklı açılardan gösterirken hareketli görüntülere de ihtiyacınız olacaktır. Bu durumda da titremeyen görüntüler elde etmek için, telefonu elinizde sabit tutarken, yavaş hareket etmeye çalışın. Bunun yanı sıra hareketli görüntülerinizde 60 fps veya üzeri çekim modu kullanırsanız, videolarınızı editlerken bu görüntüleri 30 ya da 24 fps’ye getirerek, görüntüleri yavaşlatabilir ve böylece daha sarsıntısız görüntüler kullanabilirsiniz.

 

Yatay ve dikey videolar çekin

Birkaç yıl önce dikey video çekimlerine karşı çıkılmaktaydı; ancak akıllı telefon kullanımının artması ve tüketicilerin birçok içeriği telefonları üzerinden görüntülemeleri nedeniyle dikey çekim modları da yaygınlaşmaya başladı. Instagram, Facebook, Youtube, Vimeo ve Snapchat gibi platformlar dikey video formatlarını da desteklediği için bu format da bir hayli kullanışlı olmaya başladı. Telefonla video çekme işlemlerinizde, çekeceğiniz videonun hangi platforma göre olduğunu da başta planlamanız gerekir. Böylelikle yatay ya da dikey formatlara yönelebilirsiniz.

Akıllı telefonlar elde dikey olarak tutulmaya daha meğilli oldukları için, dik formda kullanırken, dikey videolar daha fazla detay sunar. Ancak PC üzerinde de videolarınızın izleneceğini göz önünde bulundurmalısınız. Bu sebeple de yatay formatta da videolar çekmeniz yararlı olacaktır. Dikey videolarınızı hikaye içerikleri için kullanabileceğiniz gibi Instagram TV (IGTV) için içerikler üretmek için de kullanabilirsiniz. Reklam ve etkileşim amaçlı videolar için yatay videoları tercih edebilirsiniz.

Arkaplan ve ışık kullanımı

Akıllı telefonla video çekme işlemlerinizde kullandığınız ışık da bir hayli önemli. En iyi çekimleri yapabileceğiniz ortam, doğal gün ışığı alan bir oda ya da dış mekan olacaktır. Gün ışığı özellikle bulutlu havalarda en etkili çekim koşullarını sağlamakta. Böyle bir seçeneğiniz yoksa ofisinizde iyi aydınlatılmış bir alan içerisinde de telefonla video çekme işlemlerinizi yapabilirsiniz. Önemli olan, ürün ya da çekimini yaptığınız objeyi farklı açılardan aydınlatabilmek olacaktır. En iyi aydınlatma koşulları karşıdan gelen bir ışık, yandan gölgeleri kapatmak için gelen bir ışık ve üstten gelecek objenin hatlarını netleştirecek bir ışıktır. Işıklandırma konusunda bazı denemeler yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken konu, çekimini yaptığınız obje üzerine çok fazla gölge düşmemesini sağlamak olacaktır. Bu videoların amacı ürünü veya çekimini yaptığınız objeyi öne çıkartmak olduğu için ışık kullanımınıza dikkat etmeniz gerekir. Arkaplan seçiminde de ürün tanıtımlarınızda ürünün kullanım alanını gösteren bir alan seçebileceğiniz gibi yakın plan çekimlerle ürünü tanıtmak isterseniz de beyaz bir duvarı tercih edebilirsiniz. Bir vlog çekimi ya da eğlendici veya bilgilendiri video çekimi yapmayı planlıyorsanız, arkaplan görüntüsü olarak ofisinizin bir bölümünü kullanabilirsiniz. Burada yaratıcı ve farklı fikirler deneyerek, çekim ortamınızı güzelleştirebilirsiniz.

Kamerayı odaklamayı unutmayın

Telefonla video çekme işlemleri sırasında görüntünün keskin olması ve objenin öne çıkması için görüntüyü obje üzerine odaklamanız gerekiyor. Telefonla çekim yaparken bu odaklamayı yapmak için de ekranınıza dokunmanız yeterli. Ekran üzerinde objenin üzerine tıkladığınızda kamera buraya odaklanır. Hareketli çekimler yaparken de odak noktası yapmak istediğiniz noktaya basılı tuttuğunuzda birçok telefon modelinde bu kameraya bu noktaya sabitlenir ve hareket etseniz dahi odak noktası burada kalır. Böylelikle hareketli görüntülerinizde de odağınızı koruyabilirsiniz.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU